Minden a plazmaadásról

Az első lépést már megtetted. Ezen az oldalon mindent megtudhatsz a plazmaadásról. Hogyan adhatsz plazmát, milyen feltételeknek kell megfelelned, és milyen lehetőségek várnak rád? Többek közt ezekre a kérdésekre is itt találod a választ. Görgess lejjebb, ha néhány csepp pozitív változásra vágysz!

Kérdezz: az orvos válaszol!

Biztonságos a plazmaadás? Mit (t)egyek plazmaadás előtt és után? Interaktív videónkban Dr. Jáki Tamás válaszol a leggyakrabban feltett kérdéseitekre!

Miért fontos a plazmaadás?

A vérplazmaadományoknak köszönhetően készülnek el azok az életmentő gyógyszerek, amelyek nélkül lehetetlen volna kezelni az olyan, súlyos betegségeket, mint például a vérzékenység, a májelégtelenség vagy a különböző, immunhiányos állapotok.

Te adhatsz plazmát?

Igen, ha:

Hogyan valósul meg a plazmalevétel?

A plazmalevételt (plazmaferezist) egy speciálisan erre a feladatra megalkotott gép végzi. A folyamat részeként a levett vért plazmára és vérsejtekre, valamint vérlemezkékre bontjuk, majd a plazmán kívüli alkotóelemeket visszajuttatjuk a véráramba.

Ez a különbség a vérvétel és a plazmalevétel között, és ennek köszönhetően adhatsz akár 45-ször plazmát évente. Minden alkalommal legalább 10.000 Ft alapjuttatást kapsz, mely havi plazmaadásaid során emelkedik, és ez az összeg további extrákkal bővül, az aktuális akcióinknak köszönhetően. Sőt, plazmaadás után finom ételekkel és italokkal lepünk meg, amelyek segítenek a szervezeted mielőbbi regenerálódásában.

Hogyan zajlik a plazmaadás folyamata?

1. Alkalmassági vizsgálat

Rögzítjük személyes adataidat, illetve felmérjük egészségügyi állapotodat egy rövid kérdőív és egy vérvételt is magába foglaló orvosi vizsgálat segítségével.

2. Laborvizsgálatok

A plazmaadás előtt ellenőrizzük bizonyos vírusok jelenlétét (pl. Hepatitis). Ahhoz, hogy plazmaadóvá válhass, a laboreredményeidnek bizonyos határértékek közé kell esniük.

3. Plazmaadás

A testsúlyod alapján meghatározzuk a leválasztandó vérplazma mennyiségét. A gép szétválasztja a véred plazmára és vérsejtekre. A vérsejteket, vérlemezkéket vissza is juttatja szervezetedbe. (Max. 50 perc)

4. Mit adunk cserébe?

Készpénzt, útiköltség-hozzájárulást, finom ételeket és italokat, ingyenes WIFI-elérhetőséget, orvosi szűréseket, életmód-tanácsadást, extra juttatásokat, valamint részvételi lehetőséget nyereményjátékainkban.

1. Alkalmassági vizsgálat

2. Laborvizsgálatok

Hogyan készülj a plazmavételre?

A plazmaferezis előtti napon 2-3 liter, aznap, plazmaadás előtt 2 liter vizet igyál (több részletben). Mindenképp egyél valamit (pl. sovány húst/aszalt gyümölcsöt/rizst), maximum 1-2 órával azelőtt, hogy megérkezel. Már a plazmaadás előtti napon is érdemes kerülnöd a nehéz, zsíros ételeket.

Fogamzásgátló tablettát szedő hölgyeknél a tabletta bevétele és a plazmaferezis megkezdése között legalább 3 órának el kell telnie!

3. Plazmaadás

Kiknek segítesz ezzel?

Vérzékeny, immunhiányos, vagy májelégtelenséggel, égési sérülésekkel, bizonyos genetikai rendellenességekkel küzdő betegeknek, valamint transzfúzióra, illetve sebészeti beavatkozásra szoruló pácienseknek.

A szívecskés sebtapasszal ellátott plazmaadományozó egy jelképes szívet kezében tartva jelzi jócselekedeté

4. Juttatások

Kinek, hogyan segíthetsz?

Töltsd le applikációnkat, és foglalj időpontot villámgyorsan!

Csak néhány kattintás, és már be is jelentkezhetsz plazmaadásra.
Ne vesztegesd az időt és az energiát, lépj és adj könnyedén!

Mi a különbség a véradás és a plazmaadás között?

A vér két részből áll: plazmából és sejtes elemekből. Véradáskor mindkét komponenst leveszik, míg a plazmaadás során csak a vérplazma egy részét, hiszen a vörösvérsejteket, a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatják a szervezetbe.

A plazmaadás alkalmával egy adományozótól körülbelül 40-50 g fehérjét vesznek le a szakemberek, ez a mennyiség 1-2 napon belül könnyedén pótolható.

Galéria

Ilyenek mindennapjaink. Ismerd meg csapatunkat, és nézd meg, hol ünnepeljük azokat, akik életmentő cselekedetükkel már közösségünk részévé váltak. Téged is sok szeretettel és meglepetéssel várunk.

Gyakran Ismételt Kérdések

A vér két részből áll: plazmából és sejtes elemekből. Véradáskor mindkét komponenst levesszük, míg plazmaadás során csak a vérplazma egy részét, hiszen a vörösvérsejteket, a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatjuk a keringésbe.

Plazmaadáskor szúró érzést tapasztalhatsz, ami nem fájdalmasabb, mint a véradás. A szükséges mennyiségű folyadék fogyasztásával egyúttal a fájdalomérzetet is minimalizálhatod. A vizsgálat előtt egy gyors, ujjbegyből történő vérvételre is szükség lesz, ez azonban még a tűfóbiásoknak is meglepően kevés kellemetlenséggel jár.

Minden 18 és 65 év közötti, egészséges felnőtt adhat plazmát, akinek súlya 50-130 kg közötti és rendelkezik magyarországi lakóhellyel. Papírok szempontjából érvényes személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ kártyára lesz szükséged.

A vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek olyan betegségek és állapotok kezeléséhez, mint például a vérzékenység (hemofília), autoimmun betegségek, immunhiányos betegségek, szervátültetés és égési sérülések.

Évente, tehát 365 nap alatt 45 plazmaadás lehetséges az érvényes szabályozások alapján. Két plazmaadás között minimum 3 napnak (72 órának) kell eltelnie.

  1. A plazmaadás nem is fontos, hiszen ott a véradás.

    Vért évente négy-öt alkalommal lehet adni, ezzel szemben plazmát 45 alkalommal. A vérből való kivonás helyett a plazma közvetlen levétele százszor hatékonyabb módszer.

  2. A plazmaadás veszélyes.

    A plazmaadás képzett szakemberek által szabályozott a teljes szűrési és adományozási folyamat során. A donorok szigorú egészségügyi szűrésen esnek át plazmaadás előtt, maga a folyamat pedig nem káros az egészségre. A levett plazma megfelelő folyadékbevitellel és táplálkozással néhány napon belül pótolható.

  3. A plazmaadás komoly mellékhatásokkal jár.

    Mellékhatásra (például szédülésre) elsősorban abban az esetben kell számítanod, ha a plazmaadást megelőzően nem ettél vagy ittál eleget. Előfordulhat, hogy némi véraláfutás alakul ki a szúrás helyén – ezeknél komolyabb mellékhatásokra azonban nem kell számítanod, nagyon biztonságos eljárásról van szó.

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Maradj naprakész és segíts másokon!

Fontos információk, akciók, lehetőségek,
izgalmas programok várnak rád.

Scroll to Top
KÉTSZERES REMÉNY AKCIÓ ORSZÁGOS ÖSSZEFOGÁS a koraszülőtt babákért a Peter Cerny Alapítvány részére
295400

FORINT ADOMÁNY
A PLAZMA CENTER
RÉSZÉRŐL