Kérdezz: az orvos válaszol!

Biztonságos a plazmaadás? Mit (t)egyek plazmaadás előtt és után? Interaktív videónkban Dr. Jáki Tamás válaszol a leggyakrabban feltett kérdéseitekre!

Gyakran Ismételt Kérdések

A vér két részből áll: plazmából és sejtes elemekből. Véradáskor mindkét komponenst levesszük, míg plazmaadás során csak a vérplazma egy részét, hiszen a vörösvérsejteket, a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatjuk a keringésbe.

A plazmaadás előtti vizsgálat már egy ujjra csíptethető készülékkel történik, ami semmi kellemetlenséggel nem jár.

Plazmaadáskor szúró érzést tapasztalhatsz, ami nem fájdalmasabb, mint a véradás. A szükséges mennyiségű folyadék fogyasztásával egyúttal a fájdalomérzetet is minimalizálhatod. 

Minden 18 és 60 év közötti, egészséges felnőtt adhat plazmát, akinek súlya 50-130 kg közötti és rendelkezik magyarországi lakóhellyel. Papírok szempontjából érvényes személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ kártyára lesz szükséged.

A vérplazmából életmentő gyógyszerek készülnek olyan betegségek és állapotok kezeléséhez, mint például a vérzékenység (hemofília), autoimmun betegségek, immunhiányos betegségek, szervátültetés és égési sérülések.

Évente, tehát 365 nap alatt 45 plazmaadás lehetséges az érvényes szabályozások alapján. Két plazmaadás között minimum 3 napnak (72 órának) kell eltelnie.

  1. A plazmaadás nem is fontos, hiszen ott a véradás.

    Vért évente négy-öt alkalommal lehet adni, ezzel szemben plazmát 45 alkalommal. A vérből való kivonás helyett a plazma közvetlen levétele százszor hatékonyabb módszer.

  2. A plazmaadás veszélyes.

    A plazmaadás képzett szakemberek által szabályozott a teljes szűrési és adományozási folyamat során. A donorok szigorú egészségügyi szűrésen esnek át plazmaadás előtt, maga a folyamat pedig nem káros az egészségre. A levett plazma megfelelő folyadékbevitellel és táplálkozással néhány napon belül pótolható.

  3. A plazmaadás komoly mellékhatásokkal jár.

    Mellékhatásra (például szédülésre) elsősorban abban az esetben kell számítanod, ha a plazmaadást megelőzően nem ettél vagy ittál eleget. Előfordulhat, hogy némi véraláfutás alakul ki a szúrás helyén – ezeknél komolyabb mellékhatásokra azonban nem kell számítanod, nagyon biztonságos eljárásról van szó.

A plazma 90%-a víz, ezért a megfelelő folyadékpótlás biztosítja az eljárás jó tolerálhatóságát és a gyorsabb felépülést. A plazmaadás előtti napon valamint aznap is igyál meg legalább 2-3 liter folyadékot (ásványvíz, zöld tea, gyümölcslé). A reggeli kávé még beleférhet, az energiaital kerülendő, plazmaadás előtt 10-12 órával pedig tilos alkoholt fogyasztani!

Plazmaadás során az elsődleges cél a plazmában található fehérjék kinyerése, ezért fontos a fehérjedús, zsírszegény étrend követése plazmaadás előtt és után is. Táplálkozási kisokosunkban részletesen megtekintheted a javasolt és kerülendő ételek listáját. Ne feledd, éhgyomorral tilos a plazmaadás!

Amellett, hogy életmentő gyógyszerek előállításához járulsz hozzá, adományonként 10.000 Ft alapjuttatást kapsz, valamint térítésmentesen vehetsz részt minőségi orvosi és laborvizsgálatokon. A helyszínen finom ételekkel és italokkal várunk, és értékes nyereményjátékainkon is részt vehetsz!

A plazmaferezist követő 30 percen keresztül nem javasolt a vezetés, a megszúrt karral pedig aznap már ne emelj. A plazmaadást megelőző napon, illetve az azt követő 12 órán keresztül pedig arra kérünk, ne végezz nehéz, megerőltető fizikai tevékenységet vagy sportot.

Amennyiben Hepatitis B, Hepatitis C vagy HIV-fertőzött vagy; inzulinrezisztens vagy; vérszegénység esetén; várandósság és szoptatás ideje alatt; amennyiben kaptál már trombózist vagy stroke-ot; a plazmaadást megelőző két héten belül vért adtál; a plazmaadást megelőző 12 órában alkoholt fogyasztottál; a plazmaadást megelőző 6 hónapban új tetoválásod, piercinged lett, vagy komolyabb fogorvosi beavatkozáson estél át.

Antihisztamin, vízhajtó, vérhigító, pulzuscsökkentő szedése esetén biztosan nem adhatsz plazmát. Vérnyomáscsökkentő (Normodipine, Coverex, Covercard) és fogamzásgátló szedése azonban nem kizáró ok. Egyéb esetben bátran konzultálj a Plazma Centrum orvosával, valamint fontos, hogy minden szedett gyógyszerről, vitaminról értesíts minket!

Vashiány esetén a plazmaadás a hemoglobin szinttől függ, ezt azonban az alkalmassági vizsgálaton és minden plazmaadás során ellenőrizni fogjuk. Amennyiben az értéked nem megfelelő, orvosaink tájékoztatni fognak.

A dohányzás nem kizáró ok, de arra kérünk, hogy a plazmaadás előtt 1 órával és közvetlenül utána ne dohányozz!

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Maradj naprakész és segíts másokon!

Fontos információk, akciók, lehetőségek,
izgalmas programok várnak rád.

Scroll to Top