Hétköznapi hőseink

Tar Krisztián, békéscsabai plazmaadó hős

„A kórházban, egy rutinműtétet követően tapasztaltam meg testközelből, hogy mekkora szükség van mások segítségére!”

Tar Krisztián a békéscsabai Plazma Center 22-szeres plazmaadója, aki a kezdetektől olyannyira lelkes volt a centrum nyitását illetően, hogy a nyitást megelőző napokban folyamatosan be-benézett hozzánk a pontos dátum iránt érdeklődve. 🙂 A lelkesedése azóta is töretlen, hiszen több okot is felsorolt, miért is lett plazmaadó. Fogadjátok szeretettel az ő történetét!

A családunk tagjai mindig is véradók voltak, így természetes volt számomra, hogy én is az legyek. Sőt, nem csupán véradó lettem, hanem szinte rákattantam a véradásra, mivel azt tapasztaltam, hogy egyszerűen felfrissíti a szervezetemet, és nagyon jó volt ezt érezni! Aztán a véradóban hallottam egy alkalommal a plazmaadásról és gondoltam, kipróbálom azt is. Őszintén bevallom, eleinte a pénz motivált, de amikor egy alkalommal az orrsövényferdülésem miatt kerültem kórházba rutinműtétre, akkor az egyik szobatársamnál tapasztaltam meg testközelből, hogy mennyire fontos, hogy mások segítsenek az embertársaikon pl. véradással. E tapasztalat nyomán átértékeltem a dolgokat, és bár korábban is tudtam, hogy mind a véradással, mind a plazmaadással segíthetek másokon, ez akkor és ott tudatosult bennem igazán. Így lettem rendszeres vér-és plazmaadó.

Látszik, hogy nagyon elszánt vagy, ezek szerint a véradáshoz hasonlóan a plazmaadásra is rá lehet kattanni? 🙂

Azt hiszem igen, hiszen nagyon jó az itteni társaság, sokat lehet viccelni az asszisztensekkel, ami jelentősen megkönnyíti az itt töltött időt, és eltereli a figyelmem a tűszúrás tényéről, mert bár nincs tűfóbiám, de azért mindig van bennem egy kis adrenalin löket ilyenkor, pedig tényleg csak egy „szúnyogcsípés” az egész. Onnantól persze már fel sem tűnik, úgy elrepül az idő, és minden alkalommal jó érzés úgy kilépni az ajtón, hogy igen, ma is tettem valamit másokért. Ráadásul azt tapasztaltam magamon, hogy alapvetően nagyon gyorsan regenerálódik a szervezetem, így az időbeosztásom függvényében igyekszem heti rendszerességgel plazmát adni, persze akadnak néha 1-2 hetes szünetek, akár időhiány, akár tudatos pihentetés céljából.

Rá is segítesz a gyors regenerációra megfelelő folyadék-és kalóriapótlással?

Abszolút! A folyadék a legfontosabb számomra, minden plazmaadós nap reggelét 2 nagy pohár vízzel indítom, aztán napközben is odafigyelek a rendszeres vízivásra, már csak azért is, mert tapasztaltam magamon, ha nem iszom eleget, akkor másnap rossz a közérzetem, fáj a fejem. Ezért is javaslom mindenkinek, aki plazmaadáson gondolkozik, hogy mindenképp figyeljen oda a bőséges, minimum 1,5-2 liternyi folyadékfogyasztásra. Ha ennél többet iszik, az sem baj, hiszen a veséjének és a bőrének is jót tesz! Az étkezésemre viszont nem fordítok különösebb hangsúlyt, ráadásul elég hektikusan és kapkodva eszem, viszont alapvetően a szárnyasféléket kedvelem, így mondhatni a javasoltak szerint étkezem.

Nagyon köszönjük Krisztián, hogy megosztottad velünk Te is a történetedet, és azt is köszönjük Neked – ezúton is –, hogy velünk együtt segítesz mások életminőségének javításában!

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Maradj naprakész és segíts másokon!

Fontos információk, akciók, lehetőségek,
izgalmas programok várnak rád.

Scroll to Top