Plazmaadás kezdőknek és középhaladóknak 

A férfi plazmaadó sikeresen teljesítette az életmentő küldetést

A plazmaadás kicsit olyan, mint a foci. Legalábbis abból a szempontból, hogy a kommenteket olvasva az rajzolódik ki, hogy mindenki ért hozzá. Az igazság ezzel szemben az, hogy rengeteg tévhit, hamis, rosszindulatú megjegyzés akad, ami semmi másra nem jó, csak arra, hogy elijessze a jószándékú embereket a segítségnyújtástól. 

Ebben az átfogó cikkben mindent megtudhatsz a plazmaadásról, hogy valós képet kaphass erről a nemes és jövedelmező lehetőségről. Tarts velünk!

Plazmaadás alapok: amit a vérplazmáról okvetlenül tudnod kell

A vérplazma egy sárgás, életmentő folyadék, amely hozzájárul a szervezet belső egyensúlyának fenntartásához. Ugyan a vérplazma több mint 90%-a vízből áll, de a valódi kincs az a 7-8%-ot kitevő fehérje és 1-2%-ot jelentő zsír, illetve ásványi anyag és hormon, amelyeknek köszönhetően életmentő gyógyszerek készülhetnek. Többek között a világhírű Prothya Biosolutions által.

Ezek a gyógyszerek (és plazmaalapú terápiák) nélkülözhetetlenek az olyan súlyos betegségek gyógyításában és kezelésében, mint például a vérzékenység, a májelégtelenség vagy a különböző immunhiányos állapotok. 

A plazmában található legfontosabb fehérjék közé tartozik az albumin, az immunglobulinok és a fibrinogén. Az albumin segít a test folyadékháztartásának szabályozásában és a vér térfogatának fenntartásában, míg az immunglobulinok (ismertebb nevükön antitestek) létfontosságúak a fertőzésekkel szembeni védekezésben. A fibrinogén pedig fontos szerepet játszik a véralvadásban, ami nélkülözhetetlen a sebek gyógyulásánál.

Plazmaadásra fel?

Plazmalevételre szolgáló eszközök bemutatóállvánnyal az innovatív orvosi központban

Most, hogy már tudod, mire „megy ki” a plazmaadás, itt az idő, hogy minden fontos információt megismerj a folyamattal kapcsolatban.A plazmaadás (hivatalos nevén plazmaferezis) egy 30-60 perces, biztonságos folyamat, amely során a 18 és 60 év közti egészséges plazmaadó hősök az 50-130 kg-os súlyukhoz mérten, arányosan járulnak hozzá a vérplazmakészlethez, amely segít a súlyos betegségekben szenvedőknek.

A plazmaadás folyamata A-tól Z-ig

Mielőtt sor kerülne a plazmaferezisre, még van pár teendőd leendő plazmaadó hősként. 

Az első és legfontosabb az alkalmassági vizsgálat, miután időpontot foglaltál az első alkalomra: részt kell venned egy kérdőívkitöltésből és vérvételből álló, orvosi vizsgálatot és konzultációt is magában foglaló alkalmassági vizsgálaton.

Alkalmassági vizsgálat plazmaadáshoz

Ne aggódj, jó kezekben leszel. Először a barátságos kollégák felveszik a személyes adataidat. Éppen ezért a személyi igazolványodat, a lakcímkártyádat és TAJ kártyádat is magaddal kell hoznod.

Ezután egy ingyenes orvosi vizsgálaton veszel részt, amelynek az elején egy rövid kérdőívet kell majd kitöltened. A vizsgálat során valamennyi vért is veszünk tőled a laborvizsgálathoz (ez még nem a plazmaadás része). Ahhoz, hogy később plazmaadó hőssé válhass, az eredményeidnek bizonyos határértékek közé kell esniük.

Fontos: Az alkalmassági vizsgálatot minden 15. plazmaadás alkalmával meg kell ismételni!

Így „gyúrj rá” a plazmaadásra, hogy minden rendben legyen

A plazmaadás előtt sok vizet iszik és gyümölcsöt fogyaszt a leendő plazmaadó hölgy

Először is, fontos, hogy plazmaadóként hidratált légy, ezért ajánlott a vérplazmaadás előtti napokban sok folyadékot fogyasztani. A sok a gyakorlatban 2-3 liter vizet jelent, természetesen több részletben.

Az egészséges étrend is rendkívül fontos, különösen a fehérjében gazdag ételek fogyasztása

Azért nem mindegy, hogy pontosan mit és mennyit eszel, illetve iszol plazmaadás előtt, hiszen ahhoz, hogy a tőled levett vérplazmát felhasználhassák életmentő gyógyszerek előállításához, annak alacsony zsírtartalmúnak kell lennie.

Bár az alcímben azt írtuk, gyúrj rá a plazmaadásra, nem véletlen az idézőjel: a plazmaadást megelőző napon, illetve a plazmaadást követő 12 órában nem szabad megterhelő fizikai tevékenységet végezned vagy keményen sportolnod, mert a szervezet benyújthatja a számlát.

Plazma Center Tipp:

Fogyassz zöldséges tésztát, ha ebédidőt követően érkezel plazmaadásra, és aszalt gyümölcsöt/joghurtot/túrót, ha reggeli után, viszonylag korán adnál plazmát. A folyadékbevitelt illetően az ásványvíz mellett a natúr tea, a zöldség- és gyümölcslé (lehetőleg 100%-os, frissen facsart) és a zsírszegény tej is szóba jöhet.

Jó tudni, hogy az elkerülendő ételek és italok listáját is tartalmazza a neked összeállított Táplálkozási Kisokosunk.

A megfelelő étkezés és folyadékbevitel mellett az alvás is kulcstényező abban, hogy megelőzhesd az olyan plazmaadáshoz kapcsolódó, közepesen ritka mellékhatások kialakulását, mint a szédülés vagy a fáradtság.

De mégis mennyit érdemes aludni plazmaadás előtt?

Minél többet; egészen konkrétan 7-9 órát, az amerikai Nemzeti Alvásszövetség (National Sleep Foundation) ajánlása alapján. Természetesen az sem mindegy, hogy mennyire mély a plazmaadás előtti alvás.

Plazma Center Tipp:

Minimum 30 perccel lefekvés előtt hagyd abba a számítógép/laptop/telefon nyomkodását, hallgass megnyugtató zenét, vagy olvass (nem túlzottan izgalmas) könyvet!

Most már tényleg jöhet a plazmaadás!

Amennyiben sikeresen teljesítetted az alkalmassági vizsgálatot, van időpontod, és megfogadtad tanácsainkat (vagy legalábbis minél többet azok közül), jöhet a plazmaadás. Kivéve, ha belázasodsz vagy elkapsz valamilyen fertőző betegséget, mert ezekben az esetekben érdemes 1-2 héttel későbbi időpontot foglalnod. 

Ha betegen adsz plazmát, az senkinek sem jó, ráadásul általában ki is derül, hiszen kollégáink minden plazmaadó hősjelöltnél megmérik a testhőt…

Szóval kipihenten, hidratáltan és egészségesen az alábbiakra számíthatsz a plazmaadás során:

 1. Érkezéskor bemutatod érvényes személyi igazolványodat (ha lejárt, akkor érvényes útlevelet/jogosítványt), lakcímkártyádat vagy a magyarországi lakhelyet igazoló hivatalos tartózkodási engedélyt, illetve TAJ vagy Európai Egészségbiztosítási Kártyádat.

  A bejelentkezés után orvosunk leellenőrzi véred hemoglobinszintjét, továbbá testhőmérsékletedet, vérnyomásodat és pulzusodat. A plazmaadás előtti vizsgálat már egy ujjra csíptethető készülékkel történik, ami nem okoz kellemetlenséget.
 2. Amennyiben az értékek megfelelőek, a testsúlyod alapján meghatározzuk a leválasztandó plazma mennyiségét. (Jellemzően 600-850 ml között.)
 3. Hipermodern és biztonságos fereziskészülékünk szétválasztja a véred vérplazmára és vérsejtekre. A vérsejteket, vérlemezkéket vissza is juttatja szervezetedbe. (Az utolsó visszavezetésnél sóoldatot is juttatunk a szervezetedbe, így tested gyorsabban regenerálódik.)

  Plazmaadáskor enyhe, szúró érzést tapasztalhatsz, ami nem fájdalmasabb, mint a véradás. Ideális mennyiségű folyadékbevitellel minimalizálhatod a fájdalomérzetet.
 4. Az egész folyamat maximum 50 percig tart. Ezt követően javasoljuk, hogy még 30 percig pihenj kényelmes foteleink egyikében, hűsölj a légkondicionált helyiségben, nézz tv-t vagy olvass/vesd be okostelefonodat, és fogyassz szabadon finom, tápláló inni- és ennivalóinkból, amelyeket plazmaadó hőseink számára biztosítunk!

  A plazmaadás utáni 30 percen belül nem javasolt a vezetés, és egész nap érdemes elkerülnöd a megszúrt karral történő emelést. A plazmaadást követő 12 órában pedig ahogy korábban is említettük, arra kérünk, hogy ne végezz nehéz, megerőltető fizikai tevékenységet!

Ez történik a szervezeteddel plazmaadás után

A plazmaadás után szervezetednek kb. 3 napra van szüksége a teljes regenerálódáshoz. 

A plazma nagy része víz, így a szervezet gyorsan pótolja a folyadékot, általában 24-48 órán belül. A vérplazmában található fehérjék szintén viszonylag gyorsan visszatöltődnek.

Amennyiben betartod a javaslatainkat, pihensz, fehérjedúsan és egészségesen táplálkozol, sok vizet iszol, ennél gyorsabb a folyamat, de a törvényi előírások kikötik, hogy 2 plazmaadás között minimum 72 órának kell eltelnie.A 365 napon belüli maximális 45 plazmaadást így is játszi könnyedséggel teljesítheted. Sőt, mi azt javasoljuk plazmaadó hőseinknek, hogy hetente egyszer látogassanak el a hozzájuk legközelebbi Plazma Centerbe plazmát adni. Érdemes…

Plazmaadás a számok nyelvén

A vidám plazmaadó kezében tartja a plazmaadás után járó juttatást.

Elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéskörhöz, a juttatásokhoz. Ugyanis a plazmaadás (ellentétben a véradással) nemcsak nemes, de jól jövedelmező gesztus is lehet. Bár a plazmaadó hősök legnagyobb része önzetlenül segít a bajbajutottakon, ami jár, az jár.

Win-win? PlazMatek a megalapozott döntéshez

A Plazma Centernél egy évben akár 800.000 forintot is összegyűjthet egy-egy ügyes plazmaadó hős, ami ha abból indulunk ki, hogy maximum 45-ször jöhet valaki egy évben plazmát adni, és egy plazmaadás maximum 1 órát vesz igénybe, rendkívül kedvező lehetőségnek (és jó órabérnek) tűnik.

És az is! Hiszen a plazmaadásonkénti minimum 10.000 forintos juttatásokon felül kombinálható akciókkal és kampányokkal is várunk, amelyeknek köszönhetően jóval nagyobb összeg jár egy-egy plazmaadáskor. Nem is beszélve azokról a rendkívül értékes nyereményekről, amelyek plazmaadó hőseinkre várnak. Csak néhány példa: 2 főre szóló, tengerparti nyaralás, okostelefon, elektromos roller…

A példák napestig sorolhatók, de ha az aktuális juttatásokra és egyéb lehetőségekre vagy kíváncsi, érdemes igénybe venned ingyenes kalkulátorunk segítségét, illetve megnézned, hogy a hozzád legközelebbi Plazma Center milyen akciókkal vár a hónapban.

És mi a helyzet máshol?

Kezdjük a plazmaadások számával! Magyarországon az összes plazmagyűjtő központra egységesen érvényes a 45 alkalom/365 nap képlet. Kis kitekintés: Ausztriában 50, Németországban 60, az USA-ban pedig maximum 104 alkalommal adhatnál plazmát egy évben.

Most pedig jöjjenek az összegek! Az előző 3 országnál maradva: Németországban 10.000 forint, Ausztriában körülbelül 12-17.000 forint, az Egyesült Államokban pedig 30-40.000 forint jár egy-egy plazmaadás során. Az eltérő szabályok, és a magasabb árak miatt azonban nem érdemes kockáztatni. Mindenhol jó, de legjobb otthon…

Plazmát adni is.

Ugyanakkor muszáj megjegyeznünk, hogy bár a maximális 45 alkalom/év mindenhol egységesen érvényes hazánkban, a juttatások, nyeremények és szolgáltatási színvonal tekintetében már vannak különbségek.

A magyarországi központok jellemzően 7500 és 25.000 forint közötti juttatást biztosítanak egy-egy plazmaadás alkalmával. Csakhogy ez nem mindenhol 100%-ig készpénzben kerül kifizetésre. Nem ritka, hogy valahol a juttatások bizonyos részét egy/több fix helyen elkölthető vásárlási utalvány formájában adják át. 

A Plazma Center nem szeretné, hogy sok időt és energiát kelljen arra fordítanod, hogy beváltsd a plazmaadáskor kapott juttatásaidat, ezért 100%-ig készpénzben adjuk át a minimum 10.000, de bizonyos esetekben akár 30.000 forintos összeget.

A Plazma Center által biztosított ingyenes, minőségi vizsgálatok, finom enni- és innivalók, 10.000-15.000 forintos alap készpénzjuttatások, utazási költséghozzájárulások, kiegészítő ajándékok, értékes nyeremények és jubileumi kifizetések kiemelkedő lehetőséget nyújtanak a hazai plazmaadás területén minden plazmaadó hősünk számára.

Elég a tévhitekből!

A fiatal nő laptopján olvassa a plazmaadáshoz kapcsolódó, kártékony tévhiteket.

A plazmaadás az a témakör, amely kapcsán majdnem annyi tévhit látott napvilágot, mint ahány csillag van az égen. Csakhogy míg a fényes csillagok mutatják az utat, a vérplazmaadáshoz kapcsolódó téves elképzelések eltántorítják a potenciális plazmaadókat a segítségnyújtás és jövedelemkiegészítés útjáról.

Bár kétségtelen, hogy egyes elrugaszkodott vélemények és hozzászólások megmosolyogtatják az embert, a többségük rendkívül kártékony, úgyhogy itt az ideje, hogy leszámoljunk a legfontosabbakkal!

 1. A véradás és a plazmaadás majdnem ugyanaz

Közös a két dologban, hogy mindkettővel segíthetsz másokon, azonban hatalmas különbség a két eljárás között, hogy míg véradáskor a véred mindkét komponensét leveszik (plazma, sejtes elemek), addig a plazmaadás során a vörösvérsejteket, a fehérvérsejteket és a vérlemezkéket visszajuttatják a keringésbe.

Nem véletlen, hogy míg a véradás nagyságrendileg 10-20 percet vesz igénybe, a plazmaadás akár 45-50 percig is eltarthat. Ez alapján sokan gondolják, hogy a véradás kevésbé megterhelő folyamat, és sokkal többször adhat valaki vért, mint plazmát. 

Pedig a valóságban fordítva van: a hölgyek 365 nap alatt legfeljebb 4, a férfiak pedig maximum 5 alkalommal adhatnak vért. A szervezetnek ugyanis elegendő időre van szüksége, ahhoz, hogy a 450 ml vérveszteséget (+/- 10%) teljes mértékben kiheverje. Ezzel szemben plazmát (az egészséges plazmaadó hősök) maximum 45-ször adhatnak egy évben, nemtől függetlenül.

Sokan nem tudják, hogy a véradás és a plazmaadás szinte kéz a kézben jár, ugyanis az aktuális jogszabályok értelmében a plazmaadóknak az első vérplazmaadást követő 180 napon belül teljes véradással kell támogatniuk a rászoruló, magyar betegek kezelését, illetve évente legalább egyszer részt kell venniük teljes véradáson is annak érdekében, hogy az országos vérkészlet szintje stabil lehessen.

 1. A plazmaadás gyengíti az immunrendszert

A baktériumok, vírusok és gombák ellen is védelmet nyújtó immunrendszer fontos komponensei közé tartoznak a fehérvérsejtek, antitestek és egyéb fehérjék, amelyek jelen vannak a vérben és a plazmában. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a plazmaadás gyengítené az immunrendszert!

Bár a plazmaadás során antitestek is távoznak a szervezetből, testünk folyamatosan újratermeli ezeket. A fehérvérsejtek is fontos szerepet játszanak az immunválaszban, de ezek, ahogy korábban már említettük, a plazmaadás során nem ürülnek ki a szervezetből.

Mivel a plazmaadást szigorú egészségügyi előírások és orvosi felügyelet mellett végzik, a plazmaadó hősök egészségi állapotát pedig rendszeresen ellenőrzik, kijelenthető, hogy a plazmaadás rendkívül biztonságos folyamat, és nincs bizonyíték arra, hogy hosszú távon gyengítené az immunrendszert.

 1. A plazmaadás nagy fájdalommal jár

Sokan azért nem mernek plazmát adni, mert attól tartanak, hogy a 30-50 perces folyamat során végig nagy fájdalmat kell elviselniük. A plazmalevétel első pillanataiban a vérvételhez hasonló intenzitású, enyhén szúró érzést tapasztalhatsz, de a szükséges mennyiségű folyadékbevitelnek, a modern eszközöknek, a kényelmes környezetnek és a tapasztalt egészségügyi szakembereknek köszönhetően a fájdalom minimális, és nem tartós. Gyakorlatilag a plazmaadás 99%-a pihentető fekvés, kényelmes környezetben.

Ide jöhetne egy fotó a belső térről, fotelről, környezetről

 1. Plazmát csak a fiatalok adhatnak

Ez több irányból is téves megközelítés: egyrészt nagyon fiatalok nem adhatnak plazmát, hiszen a plazmaadás alsó korhatára 18 év. Legalábbis hazánkban és a legtöbb környező országban. Érdekesség, hogy Kaliforniában már 16 éves kortól engedélyezett a plazmaadás, de kizárólag írásbeli szülői beleegyezés esetén. 

Hazánkban 60 éves korig bezárólag adhat valaki plazmát, egyes plazmaközpontok a visszajáró plazmaadóknál 65 éves korhatárig bővítik a plazmaadók körét. Arra, hogy a plazmaadás idősebb korban is biztonságos és jövedelmező lehetőség, többek közt az is bizonyíték, hogy egyes külföldi plazmaközpontok 68, 74 vagy akár 75 éves plazmaadó hősöket is fogadnak.

 1. A plazmaadás rendkívül komoly mellékhatásokkal jár

Ez az egyik legkártékonyabb tévhit, ami sajnos ezreket tart távol a plazmaadástól. Természetesen léteznek enyhe mellékhatások, mint például a dehidratáció, a szédülés vagy a fáradtság, de a cikkünk korábbi részeiben megfogalmazott tippek segítenek, hogy Te elkerülhesd, megelőzhesd ezeket.

A súlyosabb mellékhatások rendkívül ritkák, hiszen a hazai plazmaközpontok szigorú szabályozások mentén működnek, és a modern technológiai háttérnek, valamint a kiváló szakembereknek köszönhetően a plazmaadó hősök biztonságban vannak plazmaadás előtt, alatt és után.

+1 A plazmaadás felesleges, mert már elég fejlett az orvostudomány

A megdöbbentő orvostechnikai fejlődés ellenére a mai napig nem lehet szintetikus módon előállítani a vért, valamint a vérplazmát. Bár az elmúlt években jelentős előrelépések történtek ezen a területen (is), a jelenlegi szintetikus alternatívák még nem képesek teljes mértékben helyettesíteni az emberi vér és vérplazma funkcióit.

Jelenleg is folynak kutatások a vérpótlók fejlesztésére, például bioszintetikus, mesterséges sejtek segítségével, amelyek célja a vörösvérsejtek fiziológiájának utánzása. Azonban ezek az innovatív megoldások még mindig csak kísérleti stádiumban vannak, és nem tudják helyettesíteni a természetes vért, illetve plazmát.​ 

Így kijelenthető, hogy például a vérzékenységtől vagy autoimmun betegségektől szenvedő embereknek még mindig szükségük van a plazmaadó hősök adományaira.

Ezek voltak a leggyakoribb és legkártékonyabb tévhitek, de akad még néhány, amelyet Te sem fogsz kibírni nevetés nélkül:

@plazmacenter

Csak a plazmádat akarjuk! És azt is elmondjuk miért!😱🩸 #plazma #plasmandonation #plazmadonor #plazmaadás #plazmacenter

♬ Make My Day (V2) – Amber Echo

Miért igazi hősök a plazmaadók?

Nem marketinghablaty, hogy plazmaadóinkat plazmaadó hősöknek hívjuk, és így is kezeljük őket. 100%-ig megérdemlik.

Ennek legfőbb oka, hogy plazmaadásukkal többek között az alábbi, kiszolgáltatott embertársaikon segítenek:

 • Súlyos égési sérülések áldozatai: A vérplazma segít a bőr regenerációjában és a fertőzések elleni küzdelemben.
 • Hemofíliás betegek: A plazmából készült gyógyszerek nélkülözhetetlenek a véralvadás elősegítésében.
 • Immunrendszeri rendellenességekkel küzdők: Az immunoglobulinok pótlására van szükségük, amelyeket szintén plazmából állítanak elő a Prothya Biosolutionshöz hasonló cégek.
 • Májbetegségben szenvedők: A plazma segít a májfunkciók támogatásában és a toxinok eltávolításában.
 • Autoimmun betegségekben szenvedők: A plazmapótlás segít a betegség tüneteinek enyhítésében.
 • Súlyos balesetek áldozatai: A vérveszteség enyhítése létfontosságú a túléléshez.
 • Transzplantált betegek: A vérplazma segít az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában a műtét előtti és utáni időszakban.
 • Ritka betegségekben szenvedők: Például a CIDP (krónikus gyulladásos demielinizáló polyneuropathia) kezelése is plazmaterápiát igényel.
 • Kozmetikai vagy rekonstruktív sebészeti beavatkozáson átesett betegek: Akiknél a plazma gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.
 • COVID-19-megbetegedésben szenvedők: Akiknél a felépült betegek vérplazmája segíthet az aktív fertőzés könnyebb leküzdésében.

Ez az életmentő lista még Supermannek is becsületére válna… 

Hazánkban több mint 4000 vérzékeny, immunhiányos vagy krónikus bénulásban szenvedő beteg részesül plazmaterápiában. A nemzetközi plazmaadó hősök miatt fontos leírni, hogy világszerte több mint 1 millió ember szorul folyamatosan plazmaalapú gyógyszerkészítményekre. Márpedig 1 vérzékeny beteg kezeléséhez mintegy 1200 plazmaadományra lehet szükség. 

Ezeket a hatalmas számokat figyelembe véve láthatod, milyen fontos, hogy minél többen adjanak rendszeresen plazmát. Személyes véleményünk az, hogy a Bosszúállók is kétségkívül fontos munkát végeznek kedvenc szuperhősös mozijainkban, de a valódi hősök a plazmaadók, akik ráadásul nem törnek-zúznak, mint a filmekben szereplő társaik.

Útravaló

A plazmaadás egy összetett, ám rendkívül fontos és értékes lehetőség, amely pozitív hatással van társadalmunkra. A plazmaadók által nyújtott segítség nélkülözhetetlen azok számára, akik súlyos betegségekkel küzdenek, és akiknek az élete gyakran a plazmából készült készítmények rendelkezésre állásától függ.

A plazmaadók hősiessége és elkötelezettsége nélkül sokan nem kapnák meg azokat a létfontosságú kezeléseket, amelyekre szükségük van. Ezért minden egyes plazmaadó hős és minden egyes plazmaadomány igazi kincs a rászorulók szemében. 

Az összetartó és barátságos plazmaadó közösség, a társadalmi elismerés és a plazmaadások során szerzett jutattások is sokat jelentenek a plazmaadó hősök számára. Ezek az áldozatos munka, a rendszeres adományozás és a felelősségteljes hozzáállás jutalmai.

Zárásként szeretnénk téged is arra bátorítani, hogy ha teheted, csatlakozz a rendszeres plazmaadók közösségéhez! Hiszen a vérplazma szintetikus pótlása még mindig nem lehetséges, a plazmaadás megkerülhetetlen, minél több plazmaadó hősre van szükség! 

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Scroll to Top