Plazmaadás hátrányai – tények és tévhitek a plazmaadás egészségügyi hatásairól

Ferezis előtt szakértői tájékoztatást kap a plazmaadó, így nem kell aggódnia a plazmaadás hátrányait illetően

A plazmaadás hátrányairól sokféle tévhit kering. Összeszedtük a tényeket, hogy felelősen dönthess az adományozásról.

Mitől vált a plazmaadás mára olyan népszerűvé? 

Miből is áll a vérplazmaadás folyamata? Egy gyors fizikai felmérés, alkalmasítás után kényelmesen ülünk egy székben körülbelül 30-50 percen át, majd kisétálunk egy kis (vagy nagy) extra bevétellel a zsebünkben. A plazmaadományozó központok országszerte kompenzálják a plazmaadókat, ráadásul szabad szemmel is jól látható összeggel. 

A pénzért történő plazmaadományozás éppen ezért sokak számára vonzó, hiszen kinek ne jönne jól egy kis plusz kereset munka, egyetem, vagy éppen egy-egy nehezebb élethelyzet során? 

A rendszeres plazmaadás mellett időnként előfordulhatnak kellemetlen tapasztalatok, melyekkel érdemes tisztában lenni. A juttatások mellett azonban fontos egészségügyi előírásokat is be kell tartani, mert vannak, akik hajlamosak “csak a pénzt látni”.

Ez felveti a kérdést: egészséges-e a rendszeres plazmaadományozás? Mikortól mondhatom azt, hogy ez már káros az egészségemre? Cikkünkben összeszedtük, amit a témáról tudni érdemes.

Mi segíthet a döntésben? 

Ahhoz, hogy felelős döntést hozhass, ismerned kell a plazmaadás esetleges velejáróit, a lehetséges reakciókat, mellékhatásokat és azok előfordulási esélyeit. A vér- és plazmaadással kapcsolatos reakciók kapcsolódhatnak a tűmozgáshoz, a vérmennyiség elvesztéséhez vagy egyszerűen csak a folyamathoz kapcsolódó szorongáshoz. 

Ritkább esetekben egy-egy reakciót kiválthat a felhasznált anyagokra való érzékenység is, illetve a plazma és vérlemezkék gyűjtésére használt gépekkel kapcsolatos technikai probléma.

Először is mindenképpen győződj meg róla, hogy követed a központ által adott utasításokat, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a vérplazmaadás (megfelelő mennyiségű étel- és italfogyasztás, plazmaadás gyakorisága stb.). 

A felkészülésben nagy segítségedre lehet:

Amennyiben bármilyen kellemetlen reakciót, vagy rosszullétet tapasztalsz a folyamat során, fontos, hogy szólj a személyzetnek, hogy a szakértő csapat mindent megtehessen a kényelmed és biztonságod érdekében.

A_ferezis_folyamata_ során_a_személyzet_mindent _megtesz,_hogy_a_plazmaadás _hátrányai,_mellékhatásai _minimálisak_legyenek

Nálunk, a Plazma Centerben a te egészséged a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a plazmaadás valóban biztonságos folyamat legyen. 

A legtöbb ember jól érzi magát plazmaadás alatt és után. Ennek ellenére, mint minden eljárásnál, vér- vagy plazmaadáskor is előfordulhatnak bizonyos testi reakciók – az adás előtt, alatt vagy után. 

A legtöbb reakció kisebb vagy közepes mértékű és gyorsan elmúlik, ilyen például a szédülés vagy időnként fejfájás. Amennyiben azonban komolyabb tüneteket észlelsz, azonnal fordulj szakértő kollégánkhoz!

Plazmaadás hátrányai és mellékhatásai? Mellékhatás néha, hátrány soha

Szögezzük le: a legtöbb esetben a plazmaadás egy mellékhatások nélkül végbemenő folyamat. A plazmaadás mellékhatásai legtöbbször olyankor jelentkeznek, amikor valaki (az előírások és javaslatok ellenére) éhgyomorra vagy minimális folyadékbevitel mellett ad plazmát.

Sokan a plazmaadás hátrányai alatt a mellékhatásokat értik. Pedig a kettő nem ugyanaz. Mindenesetre azt érdemes tisztázni, hogy megfelelő felkészültség mellett a legtöbb mellékhatás elkerülhető:

  • Dehidratáció

A plazma sok vizet tartalmaz. Emiatt egyeseknél a plazma adományozása után kiszáradás lép fel. A plazmaadományozás utáni kiszáradás általában nem súlyos. Kellő folyadékbevitellel ez a mellékhatás könnyen elkerülhető. A Plazma Centerekben a plazmaadás utolsó fázisa, amikor vénán keresztül visszapótolják az elvesztett folyadékot és csak ezt követően “veszik le a gépről” a plazmaadót.

  • Szédülés

A plazma tápanyagokban és sókban gazdag. Ezek fontosak a szervezet éberségének és megfelelő működésének fenntartásához. Ezen anyagok egy részének elvesztése a plazmaadományozással elektrolit-egyensúlyzavarhoz vezethet. Ez szédülést, ritkán ájulást is eredményezhet. Könnyen visszaállítható az egyensúlyi helyzet elektrolitfogyasztással. 

  • Fáradtság

Fáradtság akkor jelentkezhet, ha a szervezetben alacsony a tápanyagok és a sók szintje. A plazmaadományozás utáni fáradtság viszonylag gyakori mellékhatás, de általában enyhe.

az_adomanyozas_utan_faradtsagot_erzo_paciens_enyhe_mellekhatast_erzekel_mely_gyorsan_javithato_hatrany

  • Zúzódások és kellemetlenségek

A véraláfutások, illetve az ezekkel járó kellemetlen érzés a plazmaadományozás enyhébb, de gyakoribb mellékhatásai közé tartoznak.

Amikor a tű átszúrja a bőrt, csípő érzést tapasztalhatunk. A tű helyén tompa, húzó érzés is kialakulhat, amikor a vénából vért vesznek a csőbe, majd a plazmát gyűjtő gépbe.

Zúzódások keletkezhetnek, amikor a vér a lágy szövetekbe áramlik. Ez akkor fordulhat elő, amikor a tű átszúrja a vénát, és kis mennyiségű vér szivárog ki. A legtöbb embernél a véraláfutások napok alatt elmúlnak.

  • Fertőzés

Bármikor, amikor tűt használnak a bőr átszúrására, mindig fennáll a fertőzés kis kockázata. A bőrszövet átszúrása lehetővé teszi a testen kívülről származó baktériumok bejutását. A fertőzés jelei közé tartozik a melegnek és érzékenynek érzett, vörösnek és duzzadtnak tűnő bőr, valamint az injekció beadásának helyén és környékén jelentkező fájdalom. 

A Plazma Centerben minden eszközt és felszerelést az előírásoknak és a szigorú higiéniai protokollnak megfelelően használunk és tárolunk, így minden plazmaadó hősünk maximális biztonságban érezheti magát.

  • Artériás punkció

Az artériás szúrás egy nagyon ritka mellékhatás, amely bármikor előfordulhat, amikor  tűt használnak egy véna megcsapolására. Akkor fordulhat elő, ha az egészségügyi asszisztens véletlenül eltalál egy artériát. Mivel az artériákban magasabb a vérnyomás, mint a vénákban, a szúrás vérzéshez vezethet a karszövetekben, a szúrás helye körül. 

Amennyiben a tű véletlenül artériát ér, az egészségügyi asszisztens azonnal eltávolítja, és legalább 10 percig nyomást gyakorol a tű behelyezésének helyére. A tűszúrás helyéről a nyomás fenntartása után is folytatódó vérzés nagyon ritka, mely orvosi ellátást igényel.

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK: Oszlassunk el néhány téves gondolatot a plazmaadás hátrányai kapcsán!

1. A plazmaadományozás veszélyes és számos káros hatással jár

HAMIS – A plazmaadományozás biztonságos és képzett szakemberek által szabályozott a teljes szűrési és adományozási folyamat során. Néhány rövid távú mellékhatás felléphet – például a kiszáradás miatti szédülés és fáradtság, mivel a plazma 90%-ban vízből áll – de általában zökkenőmentes folyamatra lehet számítani. A mellékhatások elkerülése érdekében a plazmaadókat mindenhol arra kérik, hogy plazmaadás előtt és után is fogyasszanak elegendő vizet.

2. Csak a pénzügyileg rászoruló emberek próbálnak plazmát adni a fizetség miatt

HAMIS – Sokan azért adományoznak, mert tudják, hogy a plazmát életmentő gyógyszerek és terápiák kifejlesztésére használják. Azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a kényelmes életmódot, mindig előnyös a kompenzáció, azonban minden plazmaadó hősnek (társadalmi, gazdasági státusztól függetlenül) alapos és szigorú szűrési és értékelési folyamaton kell átesnie ahhoz, hogy vérplazmát adományozhasson. 

3. A plazmaközpontok asszisztenseinek semmilyen szakirányú végzettségre nincs szükségük

HAMIS – Minden Plazma Centerben képzett szakemberek dolgoznak, akik fel vannak készülve egy-egy esetleges (akár komolyabb) mellékhatás kezelésére is. Az egészségügyi asszisztensek mellett, a folyamatos orvosi felügyelet is biztosított. A biztonság elsődleges szempont az összes centrumunkban! Nekünk a legfontosabb, hogy plazmaadó hőseink egészségesen és elégedetten távozzanak tőlünk. 

4. Nem egészséges hetente kétszer adományozni

HAMIS – Egészséges hetente egyszer vagy kétszer adományozni, ha az egyes adományozások között minimum 72 óra eltelik. A plazma 90%-ban vízből áll, és a megfelelő kontroll melletti gyakori adományozás nem ártalmas.
Ne felejtsd: egy évben 45 alkalommal adományozhatsz plazmát!

5. A plazmaadás valós hátrányairól, mellékhatásairól keveset lehet tudni

HAMIS – Az új technológia, illetve a kiemelkedő minőségű anyagok és orvosi berendezések kiemelkedő módon fejlesztették a plazmaadományozási folyamatot és a különböző plazmacentrumok higiéniai körülményeit. 

Tippek a mellékhatások megelőzéséhez

A vérplazma adományozása során fellépő mellékhatások kockázata alacsony. 

Ennek ellenére jó ötlet az alábbi módon megelőzni a plazmaadás hátrányait, mellékhatásait:

  • Hidratálás: A plazma nagyjából 90%-a víz, ezért plazmaadás előtt és után is érdemes sok vizet inni, hogy pótolja a veszteséget.
  • Étkezés: Ahhoz, hogy a levett plazmát felhasználhassuk életmentő gyógyszerek előállításához, nem mindegy az összetétele. Így a plazmaadás előtt magunkhoz vett, a szédülés esélyét csökkentő harapnivalónak amennyire lehet táplálónak és alacsony zsírtartalmúnak kell lennie.
  • Nyugalom: Jó ötlet, ha a nap hátralévő részében pihensz, vagy legalábbis kerülöd a megerőltető tevékenységeket.

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Scroll to Top