A plazmaadás gyengíti az immunrendszert – Tények és tévhitek

Piros buborékok jelzik, hogy a plazmaadás nem gyengíti az immunrendszert

 Tévhit, hogy a plazmaadás gyengíti az immunrendszert – különösen, ha betartod az előírásokat. Nézzük, mik ezek.

Tények és tévhitek: A plazmaadás gyengíti az immunrendszert?

Másokon segíteni bármilyen formában felemelő érzés, életet menteni azonban egészen különleges kiváltság. Ha szuperhőssé vagy orvossá nem is válhat mindenki, a plazmaadó hősöknek se diplomára, se emberfeletti képességekre nincs szükségük ahhoz, hogy életmentő gyógyszerek előállításához járulhassanak hozzá.

A vérplazmából olyan betegségek és állapotok kezeléséhez készülnek gyógyszerek, mint például a vérzékenység (hemofília), autoimmun betegségek, immunhiányos betegségek, szervátültetés és égési sérülések. A vérplazma nem állítható elő mesterséges úton, így plazmaadó hősök hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy ezeket a gyógyszereket előállíthassuk. 

Ezért aztán természetes, hogy a plazmaadással kapcsolatban sok aggály és tévhit merülhet fel, ezek közül szeretnénk az egyik leggyakoribbat eloszlatni: vajon a plazmaadás gyengíti az immunrendszert? 

(Spoiler: ha betartjuk a két plazmaadás közötti 72 órás szünetre vonatkozó előírást, semmiképp!)

Először is, nézzük: mi az a vérplazma?

A sárgás színű vérplazma a vér folyékony komponense, amely a teljes vérmennyiség körülbelül 55%-át alkotja. A vérplazma túlnyomó része víz, amelyben oldott fehérjék, glükóz, véralvadási faktorok, ásványi ionok, hormonok, szén-dioxid és fontos antitestek találhatók.

A vérplazma fő feladata, hogy tápanyagokat, hormonokat és fehérjéket szállítson a test különböző részeire, ahol ezekre szükség van. Emellett a szervezet fehérjetartalékaként is funkcionál, valamint védi a testet a fertőzésektől és más, vérrel kapcsolatos betegségektől. Az életmentő gyógyszerek alapanyagául a benne lévő antitestek, véralvadási faktorok és fehérjék szolgálnak, ezért van folyamatosan szükség a plazmaadók önzetlen segítségére.

Vidám, felkészült úr vérplazmát ad, a folyamat nem gyengíti le az immunrendszerét.

Kétféle módon adhatunk plazmát

 1. A teljes véradásokból származó vért bontják egyedi komponensekre, ez a visszanyert plazmaadás.
 2. Forrásból származó plazmaadás útján, egy plazmaferezisnek nevezett eljárással – ez történik a Plazma Centerekben is.

Teljes véradás során a könyökhajlati vénából leveszik a teljes vért (sejtekkel és alakos elemekkel együtt). A levehető vér mennyisége általában 400-450 ml, ami függ a véradó nemétől és súlyától. A véradás során jelentős mennyiségű víz is távozik a szervezetből, ezért évente csak 3-4 alkalommal lehet vért adni. 

A levett vért különböző komponensekre bontják, egy adag vérből négyféle vérkészítmény készül: hemoglobin, fehérvérsejt, trombocita és plazmakészítmény, amelyeket transzfúzió formájában kapnak meg a rászorulók.

Plazmaadás során szintén a könyökhajlati vénát szúrják meg, amely egy géphez van kötve. A ferezisgép vért vesz le a donortól, átszűri (ez a ferezis), majd a plazmát egy steril zsákba juttatja. 

A folyamat végén a plazmaadó visszakapja a vér többi alakos elemét, beleértve a hemoglobint is. Ennek köszönhetően ez a folyamat kevésbé megterhelő a szervezet számára, mint a véradás.
Átfogó kisokosunkból mindent megtudhatsz a plazmaadás folyamatáról, amit csak szeretnél.

Tévhit: A plazmaadás gyengíti az immunrendszert

Valóság: Nem, ha betartod az előírásokat!

Minden 18 év feletti, egészséges felnőtt adhat plazmát, akinek súlya 50-130 kg közötti, és rendelkezik magyarországi lakóhellyel. Vannak bizonyos kizáró betegségek és állapotok, ilyen például a Hepatitis B, Hepatitis C és a HIV-fertőzöttség, a vérszegénység és a véralvadási zavarok. Fél éven belüli tetoválás vagy testékszer viselése szintén kizáró tényező. A kizáró okokról egy részletes cikket is készítettünk leendő plazmaadóink számára, hogy biztosan jól informált döntést hozhass a plazmaadás megkezdése előtt. 

Mivel a plazmaadás a véradásnál sokkal kevésbé megterhelő a szervezet számára, gyakrabban is van rá lehetőség: évente, tehát 365 nap alatt maximum 45 plazmaadás lehetséges az érvényes szabályozások alapján. Két plazmaadás között minimum 3 napnak (72 órának) kell eltelnie.

Ezért elengedhetetlen a 72 óra szünet betartása két plazmaadás között

A túlságosan sűrű plazmaadás következménye valóban lehet az immunrendszer elgyengülése, ugyanis:

 • A plazma tartalmaz immunsejteket és különböző fehérjéket, amelyek fontosak a fertőzések elleni védelemben. 
 • A plazmaadás során az ásványi anyagok és elektrolitok egyensúlya ideiglenesen felborulhat, ami befolyásolhatja az immunrendszer működését.

Magyarországon két plazmaadás között legalább 72 órának kell eltelnie (ellentétben például az Egyesült Államokkal, ahol csupán 48 órát írnak elő). Ezt az időtartamot az Országos Vérellátó Szolgálat és az egészségügyi hatóságok határozzák meg, pontosan azért, hogy a plazmaadásnak véletlenül se legyen negatív hatása. Az intervallum célja, hogy biztosítsa a donorok egészségét, és lehetővé tegye a szervezet számára a szükséges fehérjék, immunsejtek és egyéb fontos anyagok regenerálódását. 

A plazmaadás során elveszített elemeket ugyanis egy egészséges szervezet magától is képes újra előállítani. A regenerálódáshoz a szervezetnek erre a 72 órás szünetre van szüksége, a folyamat pedig a megfelelő stratégiákkal – például magas fehérjetartalmú ételek fogyasztásával – hatékonyan támogatható.  

A Plazma Center a plazmaadó hősök egészségének védelme érdekében szigorúan figyel az előírások betartására, így egyáltalán nem kell tartanod a túlzásba vitt plazmaadás negatív hatásaitól.

Megelőzési és támogatási stratégiák az egészséges immunrendszerért

Plazmaadás előtt és után a tápláló, egészséges ételek és italok fogyasztása rengeteget segít a szervezet felkészítésében és a regenerálódásban.

1. Megfelelő táplálkozás

 • Vasban gazdag ételek: Segítik a vörösvérsejtek termelődését, ami fontos a vérképződéshez és az immunrendszer támogatásához. Példa: spenót, brokkoli, vörös hús, máj, hüvelyesek
 • C-vitamin: Segíti a vas felszívódását és támogatja az immunrendszert. Példa: citrusfélék, paprika, eper, paradicsom
 • Fehérjék: Alapvető fontosságúak a sejtek és szövetek regenerálódásához. Példa: csirkehús, tojás, hal, tofu, joghurt
 • Probiotikumok: A joghurt, kefir és más fermentált ételek segíthetnek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, ami közvetetten támogatja az immunrendszert.
 • Táplálkozási kisokosunkban a javasolt és kerülendő ételek bővebb listáját is megtalálod.

2. Megfelelő hidratálás

 • Víz: A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az általános egészséghez és az immunrendszer működéséhez. A plazmaferezis előtti napon 3 liter, aznap, plazmaadás előtt 2 liter vizet/ásványvizet fogyassz, több részletben, hiszen vízből veszítesz a legtöbbet. Az alkohol fogyasztása tilos, gyümölcslevet ihatsz.
 • Elektrolitok: Elektrolittartalmú italok segíthetnek a folyadékegyensúly fenntartásában.

A Plazma Centerekben egy plazmaadás alkalmával kb. 600-820 ml vérplazmát vesznek le egy-egy plazmaadó hőstől, természetesen számos egyéni faktortól (pl. testsúlytól) függően.

Ez kevesebb mint egy liter folyadékveszteséget jelent; de még 1 liter víz elvesztése is a teljes testsúly csupán kb. 1,4%-ának elvesztését jelenti, ami nagyon messze van a kiszáradástól. A folyadékvesztéstől egyébként a vér besűrűsödhet, ettől csökken a véroxigénszint, ami fejfájáshoz vezethet, ezért plazmaadás előtt és után is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

3. Vitaminok és ásványi anyagok

 • Multivitaminok: Kiegészítők formájában segíthetnek a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelében.
 • E-vitamin és cink: Különösen fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

4. Pihenés és stresszkezelés

 • Minőségi alvás: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az immunrendszer regenerálódásához. Plazmaadás napjára ne tervezz edzést vagy nehéz fizikai munkát, inkább jutalmazd magad egy kiadós alvással!
 • Stresszkezelési technikák: A meditáció, a jóga és a mélylégzés segíthetnek a stressz csökkentésében, ami jótékony hatással van az immunrendszerre.

Anikó, szolnoki csapatunk munkatársa így nyilatkozott a plazmaadásról:

“Az első plazmaadás után egyszerűen függő lettem, mert minden alkalommal energikusabbnak érzem magam tőle. Ráadásul a klinikán töltött időszak alatt nagyon elszoktam a rendszeres vízivástól, így plazmaadóként újra tanulok inni, és annak érdekében, hogy az értékeim is rendben legyenek, az elegendő fehérjebevitelre is figyelek. 16-szoros plazmaadóként így elmondhatom, hogy mások segítése mellett végre saját magamra is jobban odafigyelek

Ne aggódj: a plazmaadás során immunrendszered folyamatos felügyelet és védelem alatt áll

Amellett, hogy a legelső plazmaadás előtt egy átfogó alkalmassági vizsgálaton kell minden leendő hősnek részt vennie, az aktív plazmaadók egészségügyi állapotát is folyamatosan ellenőrizzük. Orvosunk minden plazmaadás előtt leellenőrzi a vér hemoglobinszintjét, valamint a testhőmérsékletet, vérnyomást, pulzust. A testsúlyt úgyszintén, hiszen az határozza meg a levenni kívánt vérplazma mennyiségét. 

A rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak köszönhetően az immunrendszer folyamatosan felügyelet és védelem alatt áll.

Ha betartod az étkezésre, folyadékpótlásra és pihenésre vonatkozó előírásokat, valamint szigorúan csak a megfelelő időközönként adsz vérplazmát – azaz minimum 72 órát vársz két plazmaadás között –, akkor orvosaink felügyelete mellett a plazmaadás nem fogja legyengíteni az immunrendszeredet. 
A plazmaadást követően pedig minden Plazma Centerben finom enni- és innivalókkal, valamint kiemelkedő juttatásokkal köszönjük meg hősiességedet, így igazán megéri életmentő hőssé válnod!

Itt adhatsz plazmát –
A közelben vagyunk!

Fedezd fel a hozzád legközelebbi helyszínt, és válj hőssé vérplazmáddal!
Életmentés, egy karnyújtásnyira.

Scroll to Top